The New Museum Building
Soho / New York

1994-2002

A very large manufacturing showroom building in the SoHo Cast Iron Historic District benefited with the original location of The New Museum as its primary tenant for over a decade. Scuttled hotel plans left it forlorn immediately after.

It's conversion into Artists-In-Residence lofts inaugurated a real estate boom that is now completing a cycle. The renovation involved the adding of key infrastructure, as well as replacing its elaborate sheet metal cornice on its Broadway facade with a lighter fiberglass version, modeled on exisiting building fabric. Clay molds were meticulously crafted to recycle this centerpiece of a key SoHo block. During his time with Platt Byard Dovell White, William was responsible for much of its design and construction, as well as assisting with the New Museum's ultimate move to the Bowery, several years later.

New York Times 12/3/95

home

The New Museum Building Exterior
Exterior

The New Museum Building Cornice
Cornice

The New Museum Building Penthouse Interior
Penthouse Interior

The New Museum Building Penthouse Bathroom
Penthouse Bathroom

The New Museum Building Penthouse Bathroom
Penthouse Bathroom

The New Museum Building Penthouse Exterior Elevation
Exterior Elevation

The New Museum Building Penthouse Bathroom Plan
Penthouse Bathroom Plan

The New Museum Building Penthouse Ninth Floor Plan
Ninth Floor Plan

The New Museum Building Cornice Drawing
Cornice Drawing